آنچه روستای بلبل‌آباد در بخش مرکزی بشاگرد هرمزگان را سر زبان‌ها انداخته به اتحاد و همدلی اهالی روستا برمی‌گردد، به عهد راسخی که ۳۳سال پیش با هم بستند و دور دخانیات را خط قرمز کشیدند، آن هم در دوره‌ای که هنوز خبری از طرح روستاها و شهرهای بدون دخانیات نبود.

روستا

به گزارش همشهری آنلاین اهالی روستا داوطلبانه و خودجوش قلیان‌ها را شکستند و فروش سیگار در مغازه‌های روستا را ممنوع کردند. ابتکار شهر و روستای بدون دخانیات براساس ماده۸ کنوانسیون کنترل دخانیات سازمان جهانی بهداشت از سال۱۳۹۸ در کشور رقم خورده‌ است.


سخنرانی متفاوت دهه محرم

ماجرای روستای بدون دود و دخانیات در بلبل‌آباد استان هرمزگان ۵سال طول کشید، اما جرقه اصلی آن در محرم سال ۱۳۶۵ زده شد. عضو شورای اسلامی روستای بلبل‌آباد به همشهری می‌گوید: در روستای ما رسم است که در مهمانی و مراسم علاوه بر میوه و شیرینی و چای حتما با قلیان، چپق و سیگار از مهمانان پذیرایی شود.
محرم سال ۱۳۶۵ حاج‌آقایی از قم برای سخنرانی دهه محرم مهمان ما شده بود. ایشان وقتی شیوه پذیرایی اهالی روستا را دید، اصل سخنرانی دهه محرم را به مضرات دخانیات اختصاص داد.
به‌ گفته عباس زارعی، اطلاع‌رسانی درباره مضرات دخانیات نخستین بار بود که به گوش اهالی روستا می‌رسید و به‌عبارتی، همه را شوکه کرد. بعد از آن محرم بزرگان تصمیم گرفتند روستا را از دود دخانیات پاک کنند.


هم‌قسم شدیم

۵سال طول کشید تا اهالی برای اجرای تصمیم خود آمادگی پیدا کنند. زارعی ادامه می‌دهد: بسیاری افراد همان روزهای اول قلیان‌ها را کنار گذاشتند. برای برخی طول کشید تا بتوانند سیگار را ترک کنند، اما همه افرادی که دخانیات مصرف می‌کردند به عهد خود پای‌بند بودند و برای ترک تلاش می‌کردند. دهم تیر ۱۳۷۰ مصادف با عید غدیر، جشن روستای بدون دخانیات یا جشن مرگ دود در روستا برگزار شد.
عضو شورای اسلامی روستای بلبل‌آباد می‌افزاید: آن روز با اطمینان می‌دانستیم که ۸۰درصد اهالی دود را ترک کرده‌اند. در روز جشن پا به سن گذاشته‌ها پیش‌قدم شدند و همراه اهالی هرچه قلیان، سیگار، پیپ، چپق، سیگار و تنباکو در خانه داشتند بیرون آوردند و از بین بردند. هم‌قسم شدن اهالی به این شکل بود که هر یک از آنان از قلیان‌هایی که در میدان روستا دورتادور چیده شده ‌بود یکی را برمی‌داشت، به سنگ می‌زد و می‌شکست، تنباکو و سیگار را داخل آتش می‌ریخت، بعد از زیر قرآن رد می‌شد و یک لیوان شربت می‌نوشید. از آن روز تا به حال، عید غدیر برای اهالی ۹۵۰نفره روستا روز جشن سالم زندگی کردن است.


شرط ازدواج

زندگی بدون دخانیات برای اهالی روستا عادت شده، اما برای تازه‌واردها عجیب است. هیچ فردی در این روستا هیچ نوع دخانیات و موادمخدر استفاده نمی‌کند و تازه‌واردها به قانون روستا احترام می‌گذارند. قبل از جشن روستای بدون دخانیات، کشاورزان بلبل‌آباد تنباکو کشت می‌کردند، اما در این ۳۳سال دیگر تنباکو کشت نمی‌شود.
زارعی می‌گوید: اگر خواستگاری از روستا یا شهر دیگری باشد، یکی از شروط ضمن عقد برای او این است که سیگاری نباشد. کودکان و نوجوانانی که سنشان به روزهای قبل از سال۱۳۷۰ قد نمی‌دهد از قلیان و سیگار خبر ندارند.

بیشتر بخوانید:
این روستا یک نفره است | از کوچکترین و بزرگترین روستای ایران چه می‌ دانید؟

کد خبر 856089

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • IR ۰۸:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۰
    3 0
    احسنت